I virsu



Pragulų profilaktika I

Pragulų atsiradimo priežasčių yra begalė: audinių spaudimas, trintis, karštis, drėgmė, prasta higiena ir t.t.  Ligonių, kuriems jau yra atsiradusios pragulos, gydymas yra sudėtingas, brangus ir ilgai trunkantis procesas, todėl pragulų profilaktika vis dažniau naudojama siekiant to išvengti. Žinoma, norint apsaugoti ligonį nuo pragulų ar palengvinti jų gijimą, reikia imtis ne vieno veiksmo, tačiau vienas iš pagrindinių pragulų rizikos sumažinimo būdų yra pozicionuoti ir vartyti ligonį nustatytu laiku. Asmenims, kurie patenka į rizikos klasę (tai yra ilgai gulintys ar sėdintys bei turintys odos jutimų sutrikimų) be kitų profilaktinių priemonių, jiems yra rekomenduojama naudoti šiuos gaminius, siekiant sumažinti trintį ir spaudimą jautriose vietose. 
Pozicionavimo gaminiai vieni nuo kitų dažniausiai skiriasi savo užpildu ir užvalkalu. Prieš pradėdami gaminti pozicionavimo gaminius, išnagrinėjome kelis pagrindinius rinkoje vyraujančius pozicionavimo gaminių užpildus. Konsultuodamiesi su gydymo įstaigomis, ligonius prižiūrinčiu personalu supratome, kad kokybiškas ir tinkamas naudoti jautrią odą turintiems pacientams gaminys privalo atitikti kelis kriterijus. 
TOLYGUS SPAUDIMO PASISKIRSTYMAS. Kadangi pragulos dažniausiai kyla tose vietose, kurios patiria daugiausiai spaudimo, tai ne tik papildomos atramos turėjimas, bet ir tolygus užpildo pasiskirstymas lemia pragulų rizikos sumažinimą.
TVIRTAS POZICIONAVIMAS. Būtina sąlyga, kad pozicionavimo gaminys nesubliūkštų ar nepakeistų formos ir leistų tam tikrą laiko intervalą užfiksuoti ligonį.
ĮPRASTA PRIEŽIŪRA. Pozicionavimo gaminys naudojamas tiek medicinos įstaigose, tiek namie privalo būti nuolat dezinfekuojamas. Tai reiškia, kad jo užvalkalą galima valyti įprastomis dezinfekavimo priemonėmis ir plauti aukštoje temperatūroje. Šiuo atveju Kid-Man™ pozicionavimo gaminius, galima skalbti 90°C, todėl tokius gaminius saugu naudoti ir keliems pacientams.
ILGAAMŽIŠKUMAS. Kadangi pozicionavimo gaminiai nėra kuriami tik dėl grožio, jie dažniausiai yra naudojami kiekvieną dieną, todėl tiek ir ligoniams, tiek ir medicinos įstaigoms svarbu, kad daiktas tarnautų ilgą laiką.
ORĄ PRALEIDŽIANTIS, TAČIAU SKYSČIUS SULAIKANTIS MEDICININIS UŽVALKALAS. Žmogui jau turinčiam pragulas ar siekančiam apsisaugoti nuo jų, labai svarbu liestis prie „kvėpuojančių“ audinių tam, kad jo oda neprakaituotų. Naudojant gaminį su orui nelaidžiu užvalkalu, kyla dar didesnė grėsmė atsirasti praguloms. Kitas higienai svarbus aspekas yra skysčių nelaidumas. Gaminiai privalo būti apvilti sandariu, skysčiams nelaidžiu užvalkalu dėl infekcijų prevencijos, kad į užpildą nepatektų nei bakterijos, bei biologiniai skysčiai. Šiuo atveju gaminių užvalkaluose esantys užtrauktukai taip pat turėtų būti apsaugoti su atvartu. 

Taigi peržiūrėję visus šiuos kriterijus priėjome prie išvadų, kad labiausiai pritaikyti tiek ligoniams, tiek medicinos įstaigoms ir ilgaamžiškiausi pozicionavimo gaminiai yra su porolono užpildu ir medicininiu užvalkalu, kuris praleidžia orą, tačiau nepraleidžia skysčių. 

Antroje dalyje papasakosime, kokio tipo pozicionavimo gaminius geriausia naudoti konkrečiai kūno daliai, užtikrinant jai pragulų profilaktiką.
Buvo įdomu ir aktualu? Kviečiu mus sekti mūsų Facebook paskyroje - KidManLietuva

Pragulų profilaktika I