I virsu

Judėjimo sutrikimų tipai 

       Lyginant su kitomis sveikatos problemomis, judėjimo sutrikimai yra tie, kuriuos pastebime iš karto. Dalis žmonių naudoja skirtingas technines priemones, tokias kaip vežimėliai, vaikštynės, vaikščiojimo lazdelės, ortezai ar ramentai.
Judėjimo sutrikimai pagal savo atsiradimo pobūdį esti dvejopi: įgimti ir įgyti, pavyzdžiui, nelaimingi atsitikimai ir kitos įvairios traumos gali sukelti laikinus ar nuolatinius mobilumo sutrikumus. Be to, nereikia pamiršti, jog judėjimo sutrikimai gali tapti įvairių ligų pasekme, tokių kaip reumatinės ligos.
Yra žmonių, kurių judėjimo disfunkcija apima visą kūną, tačiau yra atvejų, kuomet negalia pasireiškia tik vienoje galūnėje (rankoje arba kojoje) - tai gali turėti ganėtinai nedidelį poveikį judėjimui, pavyzdžiui, nedidelis šlubavimas, tačiau, kai nebeįmanoma judėti sėdint arba stovint, neišvengiamai tenka naudoti neįgaliojo vežimėlį arba lovą.

Mobilumo sutrikimų priežastys yra įvarios:
  • Cerebrinis vaikų paralyžius;
  • Nugaros smegenų išvarža;
  • Neurologinės kilmės judėjimo sutrikimai;
  • Poliomielitas;
  • Raumenų distrofija;
  • Judesio sutrikimai, kuriuos sukelia nugaros ir galvos traumos ar ligos;
  • Fizinės plėtros problemos, pvz., neteisinga stuburo forma, kojų ilgis ir kt.
 
Į kokias problemas, su kuriomis susiduria judėjimo negalią turintys žmonės, reikėtų atsižvelgti?
       Mobilumo negalią turintiems žmonėms galimybė savarankiškai judėti kasdienėje aplinkoje yra ypač svarbi. Aplinka apima namus bei miesto viešąsias erdves, taip pat kitas vietas, kuriose teikiamos  būtinos pilnaverčiam gyvenimui paslaugos, tokias kaip parduotuvė, pašto skyrius ar mokykla. Žinoma, tai savaime suprantamas dalykas, kuris padeda užtikrinti pilnavertišką gyvenimą ir savarankišką judėjimą, tokį, kuriam nereikalingas lydintis asmuo, privalantis nuolat padėti persikeliant įveikti aplinkoje pasitaikančias kliūtis. Savarankiškumo būtinybė nepriklauso nuo asmens amžiaus – savarankiškas judėjimas ir gyvenimo kokybė svarbūs tiek vaikui, tiek darbingo amžiaus asmeniui, tiek senjorui.
        Techninės pagalbos priemonės yra labai svarbios ir būtinos riboto mobilumo žmonėms. Jos ne tik padeda įgyti daugiau savarankiškumo kasdieniame gyvenime, persikelti ir judėti, bet ir pagerina gyvenimo kokybę. Įvairios techninės pagalbos priemonės, kaip vežimėliai, vaikštynės, vaikščiojimo rėmai, lazdos ir kt. užtikrins judėjimo kokybę skirtingiems poreikiams ir sąlygoms. Kuo labiau šios priemonės yra pritaikytos žmogui, tuo lengvesnis ir kokybiškesnis bus kasdeinis gyvenimas. Be abejo, reikėtų atsižvelgti ir į tai, kad norint visapusiškai išnaudoti kiekvienos pagalbinės judėjimo priemonės potencialą, mus supanti aplinka turi būti pritaikyta.  Pavyzdžiui, judant vežimėliu, svarbu, kad durys būtų pakankamai plačios, patekimas į patalpas be aukštų slenksčių, šalia laiptų būtų irengtos nuožulnos ar keltuvai.
        Judėjimo sutrikimo laipsnis paveikia kiekvieno asmens gyvenimo kokybę, įskaitant galimybę tapti aktyviu  bendruomenės nariu. Kuo sunkesnė negalia, tuo didesnės reikšmės turi techninės pagalbos priemonės, aplinkinių pagalba ir asmeniniės pastangos. Kaip antai, išvykstant iš namų reikia įvertinti, ar aplinkos sąlygos bus tinkamos asmens būklei. Ta pati sąlyga galioja ir darbo vietoms, švietimo įstaigoms ir kitoms vietoms, į kurias kiekvienas žmogus turi teisę patekti be jokių kliūčių.
 
Kaip pritaikyti aplinką riboto judrumo žmonėms?
            Šiandien vis dar daug diskutuojama apie tai, kaip pasirūpinti, kad riboto judrumo žmonės galėtų visapusiškai naudotis aplinka. Kalbama ne tik apie viešųjų erdvių pritaikymą, bet ir apie tai, kaip padėti žmonėms su negalia įsigyti jų poreikius atitinkančias technines pagalbos priemones, kurios yra neatsiejama kokybiško gyvenimo dalis.
            Svarbu kurti draugišką aplinką, kurioje judėjimo laisvė būtų užtikrinta kiekvienam. Projektuojant naujas erdves ar pritaikant jau esamas, reikia įrengti nuožulnas ar keltuvus. Platesnės durys, jų uždarymo ar atidaro sistemos, slenksčių nebuvimas, sanitarinių mazgų pritaikymas – visa tai užtikrina galimybę visiems judėti aplinkoje be kliūčių ir pagalbos.
Nors šioje srityje įdėta daug pastangų, tačiau nereikia sustoti. Yra dar daug vietų, į kurias judėjimo negalią turintiems asmenims sudėtinga ar net neįmanoma patekti. Visi kartu, žingsnis po žingsnio, siekime kurti draugišką aplinką.
 
Buvo įdomu ir aktualu? Kviečiame mus sekti mūsų Facebook paskyroje - KidManLietuva

Judėjimo sutrikimų tipai